2. september 2022

Leander Djønne debuterer med den kraftfulle og særegne romanen Oskespiralen. Den har han skrevet på lenge. I boka tar to brødre et oppgjør med en voldelig og tung fortid. Det er en bekmørk bok som sitrer av spenning. Vi har prøvd å bli litt bedre kjent med Leander Djønne. 

Hvem er du, Leander Djønne?

– Jeg er 41 år, utdannet billedkunstner og arbeider kunstnerisk hovedsakelig med film og tekst. Jeg og bor på et småbruk med fruktproduksjon i Hardanger. Her lever jeg sammen med min kjæreste Tora,  samt hunden Kvass og katten Kokkos. For tiden er det hektisk med innhøsting av plommer og epler. Jeg jobber også som lærer og miljøterapaut i grunnskolen. 

Hvor lenge har du skrevet?

– Har forsåvidt skrevet i mange år, men hovedsakelig i kontekst av billedkunst. Mitt anslag inn mot det skjønnlitterære begynte for ca. syv år siden. 

Hvor finner du inspirasjon til å skrive?

– Når det gjelder skrivingen så tenker jeg det er mer tuftet på gode rutiner og ikke øyeblikkelige innfall av inspirasjon. Jeg går sjelden rundt med en liten notatbok. Jeg skriver som regel to timer hver morgen før jeg går på arbeid. Utover det så skriver jeg i lengre økter om jeg har tid og kapasitet. Synes som regel at tekstarbeid, på et merkelig vis, beveger seg uavhengig når en skriver, som selve skrivingen blir inspirasjonskilden. Utover dette er det ofte betraktninger og hendelser fra eget liv som blir kimen eller anslaget til ny tekst.   

 Hva har du lest i sommer?

– I sommer har jeg lest Ágota Kristóf sin krigstrilogi, Michel Houellebecq: tilintetgjøre, Mikkjel Fønhus: Under Skagsnutenog lest om igjen Dag Solstads: Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land . 

Hvilken litterær karakter ville du helst sittet fast i bilkø med, og hvorfor?

– Kommer litt an på hvor bilkøen befinner seg. Om jeg satt i bilkø et sted i Larvik (evt. en annen småby i østfold,vestfold, telemarksområdet) ville jeg delt bilkupé med lektor Knut Pedersen. Som nevnt over har jeg akkurat lest boka på nytt og den er fantastisk morsom. Ser for meg en høyst edruelig, avdempet og distansert atmosfære i bilen.
Om jeg satt i bilkø mellom Bergen og Åsane ville jeg ha drukket sprit, sider og øl med karakterene i Erlend O. Nødtvedts bok: Vestlandet. Ser for meg aggressiv diskusjon rundt hvordan Hordaland så brutalt ble revet vekk fra kartet av forrige regjering, generell motstand mot embets- og tjenestemenn på østlandet, og selvsagt; ras og flom.

Leander Djønne (f. 1981) er billedkunstner, lærar og gardbruker fra Hardanger. Oskespiralen er hans første roman. Det er en fortelling om to brødres oppgjør med fortida, en far med umenneskelig måte å være på og ei ur som er i ferd med å løsne over hjemgården. I Leander Djønnes særegne prosa blir volden og raseriet som gjennomstrømmer denne slekten skildra med nådeløs kraft.

Les mer

Forfatterportretter
Julie Engvik

Vårens debutanter: Signe Holm

Signe Holm debuterte i vår med romanen Godset. Romanen forteller om en kvinne som etter brorens selvmordsforsøk reiser hjem til provinsen i Danmark for å

Les mer »