18. juli 2020

I  august kommer Sarah Smith Ogunbona med sin debutroman Globus.

I Globus møter vi Hazel. Hun jobber som flyvertinne og sammen med den strålende kollegaen Europa, som alltid er der til å veilede Hazel, jobber hun raskt og effektivt i den trange flykabinen. Nede på landjorda er Hazels storesøster Cornelia gravid. Cornelia, som oppdro seg selv og Hazel da foreldrene gikk fra hverandre, skal bli mamma på ordentlig. Nå må Hazel bli voksen, mener hun.

Globus er en roman om familie, avhengighet og tilhørighetens mange former – fortalt fra flere tusen fot over bakken.

Hvor lenge har du skrevet og hvorfor skriver du?

– Hvor lenge jeg har skrevet har jeg ikke noe godt svar på. Jeg vet at jeg skrev den første setningen i Globus i begynnelsen av 2015, som var flere måneder før jeg tenkte på å skrive for skrivingens skyld. Det har nok tatt meg litt tid å lære å ta min egen skrivepraksis på alvor. Jeg skriver fordi jeg lett blir overveldet av språket. I samtaler med mennesker kommer jeg sjelden på gode svar, argumenter og vittigheter før samtalen er slutt. Å skrive en måte å overliste tiden på. Det er en måte å få sitte, tenke og samtale med språket, alt det bærer med seg på, uten en tidsfrist.

Også er det gøy å skrive, så klart.

– Hvor skriver du?

Jeg foretrekker å skrive på cafe, men man blir jo sittende noen timer, og det blir fort veldig dyrt. Jeg liker å oppholde meg på Konstbiblioteket i Gøteborg, men har ingen minner av å faktisk ha skrevet noe der. Stort sett skriver jeg hjemme. Det er der jeg våkner og der jeg legger meg, det finnes matte og bøker. Det er bedre å skrive om man også kan lese.

Hvorfor ble hovedpersonen din en flyvertinne?

– Fordi jeg elsker alt som er fake, som er overflate. Uniformer, sminke, replikker, påklistrede smil. Med det mener jeg ikke at flyvertinner ikke har dybde, det har de, for i tillegg til å være flyvertinner er de også mennesker. Men de har unektelig en påfallende plettfri overflate. Og jo mer perfekt en overflate er, dess mindre midler kan den ødelegges med. Det er en bra motor for dramatikk, spesielt når man, som meg, ikke har noe særlig talent for plot og intriger.

Hva skal du lese i sommer?

– I sommer skal jeg lese alle vårens debutanter, for å sammenligne deres bøker med min egen. Delvis fordi jeg er nyskjerrig, delvis for å realitetsorientere og torturere meg selv. Så skal jeg lese Lydia Ginzburg, hvis forfatterskap jeg har liten kjennskap til, men er veldig nyskjerrig på.

Hvilken litterær karakter ville du sittet i karantene med?

– Jeg ville ikke byttet ut karanteneselskapet mitt, hunden min, for alt i verden, men jeg begynner derimot å bli veldig lei av rommet mitt. Så om en institusjon kan være en karakter ville jeg valgt å sitte i karantene på den disiplinære dannelsesinstitusjonen for unge jenter i Frank Wedekinds Mine- Haha. Hvor lang er forresten karantenetiden om man kommer fra Sverige nå, ti dager?

Sarah Smith Ogunbona (f. 1989) er født og oppvokst i Oslo. Hun har studert ved Forfatterstudiet i Bø og ved Litterär gestaltning i Gøteborg. Globus er hennes første bok.