2. september 2022

Thomas Stene-Johansen har lenge vært i teaterverdenen, nå tar han steget inn litteraturen med diktsamlingen med stor og stum k. Det er dikt om sorg, om ungdom og barndom, vennskap og tap. Bli litt kjent med Thomas Stene-Johansen. 

Hvem er du, Thomas Stene-Johansen?

– Jeg er en 25 år gammel mann fra Fredrikstad. Droppa ut av videregående som syttenåring og tok en skuespillerutdannelse i Verdal før jeg flytta til Oslo. Har jobba mest som teatermaker, men for tiden drifter jeg humorscenen Nieu på Torshov. Kom innom og snakk om bøker så skal du få god pris. Vent, det har jeg ikke lov til å si. 

Hvor lenge har du skrevet?

– Jeg har vel i grunnen alltid skrevet. I en eller annen pappeske ligger det episke verket «De Uheldige» fra andreklasse om et søskenpar som blir tatt av heksa i skogen men greier å rømme gjennom en portal men foreldrene leter etter dem men det bryter ut krig men i portalriket er det drager men de er snille men noen i portalriket er slemme også men det er en ridder der – og så videre. Det ble aldri fullført. Er nok et livslangt prosjekt. 

Hvor finner du inspirasjon til å skrive?

– Det kan være litt overalt. Universet er stort og rart, og stadig kommer impulsen til å prøve sette ord på gigantisk-heten. Den kommer over meg på T-banen, fra andres litteratur, i en god film. Og i memes. Massemasse memes. Skylder også en del til norsk rap, særs Handerre Linni i peak Neste Planet-periode. Få kan skrive verden så pen. 

Det er kanskje verdt å nevne at språket i seg selv oppleves svært inspirerende. Motsetningene og spenningene og dets somatiske kvaliteter. At «en gang» kan henvise både bakover og framover som et enkelt eksempel. Det åpner opp deilige, små lommer hvor det er godt å være. 

Hva har du lest i sommer?

– Glad du spurte akkurat nå, før sommeren var det lenge siden sist jeg leste en bok. Ble redd for å lese mens jeg var i skriveprosessen i frykt for å bli smitta. Men etter boka var i trykken plukka jeg opp lesinga igjen. Det var fint. Tenkte at jeg burde ha lest noe av Thomas Mann, men Buddenbrooks er for tjukk for meg, så det ble med novella hans Døden i Venedig istedenfor. Surna over Axel Jensens Epp, men fant tilbake ved en nylesning av alle dikta til Inger Hagerup. Dessuten blir det jo ingen sommer uten en god Donald Pocket. 

Hvilken litterær karakter ville du helst sittet fast i bilkø med, og hvorfor?

– Lett. Humlesnurr, eventuelt Gandalf. Jeg vet ikke, kanskje er jeg i en sånn «gammel-klok-type-vis-meg-veien-plis»-periode. Kvartveis i livet og greier, ting burde begynne å gi mening snart?

Thomas Stene-Johansen debuterer med med stor og stum k.

Om boka: Diktene i med stor og stum k handler om en nær venns død og et jegs sorgprosess og erindring som følge av dødsfallet. Tekstene kretser rundt barndommen og ungdomstiden til to gutter: jeg-ets og vennens delte stunder, deres vennskap og kjærlighet for hverandre. Det er et ungt og slentrende univers, som samtidig rommer en sår bearbeidelse av tap. «med stor og stum k» er et lyrisk verk med narrativt driv og raskt tempo, skrevet i et muntlig, rytmisk, stilsikkert og gripende språk.

Les mer