30. september 2019

Norges ubestridte novellemester fyller 90 år og vi feirer med noveller, romaner, med Kjell selv og med alle de der ute som er Kjells lesere og beundrere. Her har vi samlet et knippe bursdagshilsener fra Kjells lesere. Gratulerer med dagen, Kjell! 

Geir Berdahl

Kjell Askildsen kom til Forlaget Oktober våren 1985. For Oktober var det en avgjørende hendelse. Nå ble vi det viktigste og beste skjønnlitterære forlaget i
landet. Noe vi hadde hevdet i flere år, men nå var det sant. Kjell hadde skrevet én lang novelle (”En plutselig frigjørende tanke”). Men det kom ikke flere noveller det første året. Nyansatte redaktør Torleiv Grue, ville først gi ut novellen som en liten eksklusiv bok. Det nektet Kjell, det var jålete. I stedet ble det utgivelse av noveller i utvalg med tittelen En plutselig frigjørende tanke. Boka ble en kjempesuksess på alle områder, med overstrømmende kritikker, godt salg i bokhandler og bokklubb. Og stor interesse fra utlandet. På en måte var det Askildsen som gjorde Oktober til et internasjonalt forlag. En plutselig frigjørende tanke ble raskt solgt til 15 land. Siden har hans anseelse bare vokst. Overgangen til Oktober var en handling til rett tid og til riktig forlag.
På en måte kom han hjem og ble møtt med den respekt hans forfatterskap fortjente. Kjære Kjell, det har vært en stor ære å være forleggeren din.

Gratulerer med dagen! 

 

 

Håkon Bleken

Kjære Kjell Askildsen.
Det er bare en som deg og det er deg. Gratulerer. 

 

 

Edvard Hoem

Meister i faget, eineståande kollega. Det er du, Kjell!
Gratulerer med dagen!

 

 

Per Petterson

Kjære Kjell.
Tusen takk for at du nesten 50 år fra nå viste en ung mann hva moderne norsk litteratur kan være, hva den kan få til, av sjokk og gjenkjennelse, og takk for alle åra som har gått siden da. Takk for all støtte og oppmuntring du har gitt meg.
Takk også til deg, og til Alf, for den flotte intervjuboka, som viste en sånn
skarphet og klokskap av stort format. En sjelden opplevelse.
Dette var fine greier, Kjell. Fast fjell!
Hilsen Per.

 

 

Mona Høvring

Kjære Kjell, Til bursdagen din vil jeg gi deg så mye; en svart og kvit og rund og 
deilig stein, en klem, en veldig fin trepinne, bær, lagra med sol, fra en gammal
hage, små sjokoladesjokk (fra Vestfossen & Huset Hagaveien) fylte av sødme. Skogssopp. Ei nydelig pære.

Veit jeg hvorfor jeg vil gi deg dette?

Ja. Det gjør jeg.

Takk, Kjell.
Du lyser i verden.
Og vi møtes.
Igjen.
Og igjen. 

 

 

Inghill Johansen

Da jeg gikk på Forfatterstudiet i Bø i 1989, kom du inn iført en lang frakk. Du
skulle være gjestelærer. Du snakket til oss om det å skrive, og det viktigste jeg satt igjen med, var ordet nødvendighet, som du nevnte flere ganger. Jeg tror det la et
slags grunnlag for meg. En Askildsen-novelle har alltid vært noe å strekke seg etter for meg. Ikke et ord for mye, ikke et ord for lite.
Gratulerer med dagen!

 

 

Tormod Haugland

Hausten 1988 var eg reiseleiar for farfaren min til Luxembourg, der systera mi og mannen budde. På stovebordet låg boka Thomas F´s siste nedtegnelser til almenheten, frå 1983. Der las eg om Carl Lange (48) og den langt eldre Thomas F, og sidan vart eg ein fast lesar av Kjell Askildsen sine bøker. Eg takkar og gratulerer!

 

 

 Ingvild H. Rishøi

 Tusen takk for novellene dine, som fikk meg til å prøve sjangeren plagiat! Og gratulerer så mye med dagen fra Ingvild H. Rishøi

 

 

Hanne Ørstavik

Jeg er så glad for at du finnes, Kjell Askildsen. Omgivelser er din roman, men   siden jeg leste den første gang, har den også alltid vært et sted inni meg, landskap, linjer, figurer som punkter av eksistens plassert ut så de både er helt synlige for hverandre og samtidig så helt alene. Din holdning til hva tekst, kunst og skrift er,   har vært et viktig punkt å orientere meg i forhold til. Og du har alltid vært så nærværende, et menneske så fullt av kjærlighet, midt i det hele. Hurra for deg!

 

 

Liv Køltzow

Kjære Kjell, Et par ganger i mitt liv har jeg hatt lyst til, og har planlagt å gå over
til din skrivestil (!) Det varte aldri lenge, noen dager kanskje. Den første gangen er
så diffus at den like gjerne kan ha vært en drøm. Den andre er helt klar, og ingen drøm. Jeg satt fast med romanen Melding til alle reisende og tenkte en dag om Kjell Askildsen at det flotteste han har gjort er å finne en stil og et språk og en form som er helt hans egen. Desto merkeligere at jeg trodde jeg kunne overta hans stil! Men ideen meldte seg i et desperat øyeblikk under arbeidet med min siste roman. Hva med å la den viktige bipersonen, Vegard Vinsnes, være hovedperson og la ham uttrykke seg i en Askildsensk knapp stil? Jeg begynte å jobbe ut fra det nye opplegget, jeg merket det var et godt opplegg, men om litt sank humøret likevel hurtig ned under null. Hvor ble det av meg? Hvor ble det av mine reaksjoner? Jeg hadde latt Vegard Vinsnes og Kjell Askildsen overta romanen min! Et skummelt øyeblikk! Jeg tok romanen tilbake, ingen skade skjedd, tvert imot. Det ble en nyttig erfaring – og jeg sier takk for hjelpen! Siden har jeg spurt meg selv hvordan forfatteren Kj. A. holder ut å være i sin knapphet, sin lakoniske ironi, uten pause, uten selv å stikke foten frem. Svaret er at han har stortrivdes med denne jævla flotte stilen sin. Jeg for min del hadde det ikke bra som Kjell Askildsen, og det til tross for at jeg alltid har stortrivdes i ditt selskap (helt siden Ammerud), og alltid, det vet jeg, vil bli feminint glad når jeg treffer deg.
Gratulerer med dagen!

 

 

Heidi Marie Kriznik

Kjære Kjell Det å lese deg gjør alltid inntrykk. Som det å møte deg. Første gang jeg gjorde det, ønska jeg å formidle hva det møtet betydde. Jeg leita blant kunst-kortene mine og valgte Ernst Kirchner, kanskje sendte jeg deg Erna mit Zigarette. Ikke lenge etter fikk jeg et kort fra deg, også det Kirchner, kanskje Zwei Brüder, jeg husker dessverre ikke. Jeg la kortet i det eksemplaret jeg hadde av Heretter følger jeg deg helt hjem. Den boka ble borte på et skolebesøk. Kirchner forsøkte å uttrykke følelser på en sterkere måte, ved bruk av gjenkjennelige, figurative elementer, men alltid litt forvridd, fortegnet. Fortegnet er en betegnelse du selv har brukt om blant annet Thomas F, slik du gjorde i et intervju i Samtiden i 2009. Der viser du også til forfatteren i Omgivelser, som sier: «Den som forteller sannheten, lyver. Den som dikter, lyver ikke.» Du uttalte at det skrevne ikke er skrevet for å være opplysende, men for at det skal være troverdig, altså sant. Og sant oppleves det. Og sånn må det også ha vært for den eller de elevene som tok med seg debut-boka di, den jeg hadde lagt fra meg på pulten, etter å ikke ha fått lov til å fullføre. «Stopp, vi går bare sjuende klasse», som en elev sa da jeg kom til stedet der første bluseknapp blir kneppa opp. Etter pausen var Heretter følger jeg deg helt hjem borte. Det unner jeg de sjuendeklassingene. Men kortet av Kirchner, det du skreiv på, er borte, og det er det verste. Men viktigst nå er å takke deg. Og siden jeg skriver dette ikke bare som kollega, men også som leder i Forfatterforeningen, vil jeg vektlegge hvor mye du og det du har skrevet betyr for dine kollegaer. Mange tusen takk, og gratulerer med dagen. 

 

 

Linn Ullmann

Kjære Kjell,

Hver gang jeg flytter til et nytt sted (og det gjør jeg ofte) er dine bøker blant de første som blir pakket ut av flytte-kassene og satt inn i de tomme hyllene. Jeg føler meg ikke hjemme før dine bøker er på plass. Her er de. Her er du. Novellene finnes. Når jeg leser deg blir jeg minnet om at forfatterens frihet springer ut av disiplin og presisjon – og en dyp forståelse av form. I 1996 intervjuet jeg deg for Dagbladet i forbindelse med utgivelsen av den skjellsettende novellesamlingen Hundene i Tessaloniki. Jeg hadde aldri truffet deg før, jeg sov ikke natten før intervjuet, jeg var så nervøs – men du var vennligheten selv. Jeg glemmer det aldri. Den store amerikanske koreografen Martha Graham har sagt om de aller beste danserne: «Foten er enten strukket, eller så er den det ikke. Ikke all verdens drømmer kan strekke den ut for deg.» Det samme kan sies om de beste forfatterne. Ikke all verdens drømmer kan gi oss evnen til å skrive som deg, men vi leser deg og vi kan strekke oss. 

Gratulerer med dagen! 

 

 

Andrine Sæther

Første gang jeg leste novellen «Hundene i Tessaloniki» ble jeg dårlig. Jeg har lest
den mange ganger etter det. Hver gang blir jeg dårlig av denne varme sommerdagen, skogen på den andre siden av plankegjerdet og smaken av vin på verandaen og sigaretten som ligger slengt halvrøykt i grusen. Lukten av spy utenfor hageporten og vannslangen som spyler forkjært. Å stå nede i vaskekjelleren og se den andre med skjørtene dratt oppover lårene uten å klare og høre hva som blir sagt. Å gå fort opp kjellertrappa og over et smalt engstykke og nesten skjult bak buskaset tenke at den andre umulig kan se en. Høre at noen roper. Regnet som aldri kommer, og å gå tvers over en slette og å bli grepet av angstfylt forlatthet. Å dusje i lunkent, nesten kaldt vann og kjenne at det blir annerledes enn man hadde sett for seg.

Å bla frem og tilbake i et teknisk tidsskrift i sofaen eller sitte i en hagestol vendt mot skogen og tenke at den andre står bak buskaset. En fjern lyd av fly. Minnet om hunder som henger sammen etter parring og gamle menn som skriker. Sausenebb og tomme fat som blir båret inn. Låste verandadører og blårutete duker og uvilje. Å kaste kroppen fremover, bortvendte ansikter i senga, og en hoftes bue. Og å gå ned i stua og slå seg selv hardt over låret med en stokk. Si god morgen og er vi uvenner og du må tro meg. Å late som ingenting har hendt og samtidig prøve og komme bort fra det. Hver eneste av setningene dine som blir dette paret denne dagen er uutholdelige vakre, tusen takk.

 

 

Ellen Horn

Kjæreste Kjell,

Gratulerer med dagen.
Takk for uforglemmelige samtaler, vennskap og fortrolighet. Takk for tilliten din, da jeg spurte om å få sette opp «Et deilig sted» til Nationaltheatrets 100-års jubileum. Takk for dine mange klokkerene oversettelser for teatret.
Du vet hvor glad jeg er i deg. Å være i din nærhet er alltid en gave.

 

 

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande

Kjære jubilant!

Med dine kritikerroste og prisbelønte noveller og romaner har du satt et tydelig avtrykk i den norsk litteraturhistorien. I over 65 år har du skrevet og delt dine betraktninger om livets store spørsmål. Du er en kunstner med ord, og uten din særegne stemme hadde den norske litteraturen vært langt fattigere.

En varm takk for alt du har beriket din store leserskare med gjennom et langt forfatterskap. Til lykke med 90-årsdagen!

 

 

Susanne Kaluza og Andreas Delsett

Gratulerer så masse med 90-årsdagen! Vi på Litteraturhuset synes det er gjevt å få sende våre varmeste gratulasjoner til den aller første som leste fra scenen hos oss
da vi åpnet. I tillegg til å være en pioner innen formidling, og en viktig inspirasjonskilde for flere generasjoner med norske og nordiske forfattere har du vært en trofast venn og støttespiller av Litteraturhuset siden starten. Takk for idealismen din, takk for humoren og klokskapen

Beste hilsener fra
Susanne Kaluza
og Andreas Delsett

Daglig leder på Litteraturhuset
Programsjef på Litteraturhuset

På vegne av hele staben og alle brukerne av huset

 

 

Kristenn Einarsson

En hilsen til Kjell fra min bokklubb-tid: I 2007 var Thomas F’s siste nedtegnelser til almenheten den første praktbok i serien Mestermøter. Mesterne var Kjell Askildsen og Håkon Bleken. Sistnevnte var opptatt av å «ikke skygge for teksten», bildene skulle være et ekko av boka. Derfor kom hver illustrasjon etter novellen.

Herrene, som begge er født i 1929, fant til de grader tonen at de til og med lot seg overtale til å stille opp på Fredrik Skavlans «Først og sist».

Stor gratulasjon til Kjell (og Håkon) med de nitti!

 

 

Niels Beider

Kære Kjell Askildsen, på Gyldendals og egne vegne ønsker jeg dig et stort tillykke
med fødselsdagen. Tak for De 18 bedste og Venskabets pris, intens og lysende prosa af bedste skuffe, som vi er utroligt stolte over at udgive på dansk.

 

 

Regina Kammerer

Dear Kjell, 

it’s a great honour for me to congratulate you on your 90th birthday. You have given so much to literature and readers throughout the world. We all can’t thank you enough. Publishing your complete works at Luchterhand Literaturverlag in Germany this autumn is indeed a dream come true. Editing your texts for this edition this summer comes as such a gift to me  – I will never forget the experience; I rarely ever had the opportunity to follow a lifelong authorship so close and learn so much about life, love, death, desires, anxieties, in the end: what it means to be human. You only need a few words to draw a whole picture of  human relationships and lifelong challenges.

Your language is like a song, full of rhythm and surprise and accuracy, no one will ever forget. I, in any case, will never forget your texts. I will read them and read them, as I know each time I will discover something new. May your birthday be joyful and light, Kjell! I am so much looking forward to come to Oslo and give the German edition personally to you soon.

With deep admiration and heartfelt thankfulness,
Regina

 

 

Tom Egil Hverven

Litteraturens stilidealer følger pendelsvingninger gjennom historien. Din prosa ga pendelen et av de tydeligste utslagene vi har sett i norsk litteratur – med et
varsomt, stillferdig trykk fra det usagte.
Gratulerer med dagen! 

 

 

Aslak Sira Myhre

Kjære Kjell 

Gratulerer med dagen. Og takk. Takk først og fremst for forfatterskapet ditt. For alle de nødvendige ordene du har skrevet ned og delt. Og takk for alle de du har strøket. Jeg veit at det er en myte at du stryker mer enn du skriver, jeg veit at sånne mytologier til slutt blir ualminnelig plagsomme å leve og bli konfrontert med. Men takk likevel for din ordknapphet.

Vi lever i ei tid hvor det ikke lenger finnes stengsler for ordgyterier, hvor alt med mening i vår felles offentlighet kan druknes i endeløse rekker av ord uten mening. Skrevne ord, talte ord, filma ord. Folk snakker og snakker, skriver og skriver, alt tværes ut i det uendelige enten det er politikk, såpeopera eller reality som er temaet. Å lese deg Kjell, er et friminutt fra alle de unødvendige ordene, og en invitasjon til å tenke. Til en litteratur som er dikta, men sann. Og til en kultur jeg kjenner meg igjen i. Forfatterskapet ditt er allerede skrevet inni litteraturhistorien vår, vennskapet
ditt og ordene dine er skrevet inn i meg for alltid. Takk skal du ha Kjell, og
gratulerer med dagen.

 

 

Gratulerer med dagen, Kjell!
Hilsen alle oss på Forlaget Oktober.