29. november 2019

Dag Solstads roman Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land spiller på Oslo Nye Centralteateret som teater for aller første gang i disse dager. Ole Johan Skjelbred har regi og skrevet manus. Vi har stilt han noen spørsmål om oppsetningen.

Hvorfor valgte du å sette opp Gymnaslærer Pedersen?

Solstads språk har noe ekspressivt og vidunderlig plastisk over seg. Jeg har lenge hatt lyst til å prøve det ut på scenen. At valget falt på akkurat denne Solstad-boka var nok at den omhandler et kollektiv, noe som i seg selv interesserer meg, men som også er et godt utgangspunkt for scenisk aktivitet.

Det står i beskrivelsen av stykket at du har gått «drastisk til verks, splittet stoffet opp og satt det sammen igjen på nye og uante måter.» Hvordan gikk du frem for å bearbeide materialet i romanen til teater? Kan de som kjenner romanen godt forvente seg et sjokk?

Jeg har forsøkt å la meg inspirere av Solstads friske skrivemåte og vidunderlige formgrep. Hele hans kunstnerskap inspirerer jo til radikalitet og originalitet! Og jeg har ingen idé om å skulle overgå ham på noen måte, men finne en form på forestillingen som tjener materialet. Forsøket går ut på å ivareta både den ytre handlingen men også det særegne og fantastiske språket – og selvfølgelig la dette inngå i en teatral form som interesserer meg. 

Romanen Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land ble utgitt i 1982, og handler altså om en politisk vekkelse som hjemsøkte vårt land. Hva gjør denne beretningen så aktuell også i dag?

Vår tids mennesker trenger verktøy for å finne hverandre, finne det kollektive. Boka gir en stimulerende beskrivelse av hvordan en slik mobilisering kan foregå. Men romanen er først og fremst aktuell fordi den er ypperlig litteratur.

Oppsetningen spilles til 21. desember 2019. 
https://oslonye.no/gymnaslaerer-pedersen/