13. september 2019

AV VIGDIS HJORTH

Dramaet kan begynne!

 

Henrik er eneste sønn av en rik skipsreder i en relativt liten by i Vestfold der slike folk har stor status. Som så mange sønner av «store» menn har de en slags økonomisk trygghet med seg i bagasjen som gjør at de opplever tilværelsen ganske ubekymret – i forhold til andre folk. Ofte vier de seg derfor til andre sysler, som de ikke nødvendigvis har talent for, men som de finner utfordrende og horisont-utvidende og som kan gi dem en annen status enn bare rikdommen, for den vet jo alle at de sjelden har ervervet selv.

Rike mennesker vil gjerne bli berømmet for noe som ikke har med rikdommen å gjøre – f. eks som kunstsamlere eller kunstnere – et utbredt fenomen er nettopp at rike menneskers døtre og sønner prøver seg i de skjønne kunster – for de har jo råd til å leie atelieer og til å male dagen lang og leie utstillingslokaler.

Henrik Falk studerte typisk nok kunsthistorie ett semester og forelsket seg da i den svært lovende, talentfulle, men på mange vis fatale medstudenten Tale Løvlie og kanskje nettopp fordi hun alltid forfulgte sitt kall og aldri lot seg imponere av den store villaen han bodde i på byens solside i Solveien. Tale Løvlie er fullstendig uaffisert av de afrikanske bøffelhodene over døråpningene i huset som hans far skal ha nedlagt og er derfor desto mer attraktiv for Henrik som har et uerkjent ønske om å løsrive seg.

De har en heftig sommer sammen der kokain er en del av repertoaret.

Tale Løvlie kommer imidlertid inn på akademiet for kunst i København, og drar, Henriks far dør og etterlater seg, helt uventet for Henrik, et konkursbo. Henrik forsøker å redde arven ved å spekulere i aksjer, men mislykkes og ser seg snart nødt til å gifte seg med den lille byens bensinstasjonseierdatter Elsa Brun Hansen som i hans desperate situasjon framstår som en slags havn, både sosialt og økonomisk – etter en voldsomt alene-seilas

Romanen starter idet Elsa og Henrik kommer tilbake etter en så-som-så forsinket «brylluppsreise» til Nice – fordi Elsas bekkenløsning krevde at hun tok det med ro.

Idet de lander og blir hentet av Elsas foreldre får de høre at Tale Løvlie – som alle hadde avskrevet som narkoman – hadde gjort så stor lykke med en kunstutstilling at hun har hatt råd til å kjøpe redervillaen i Solveien Henrik måtte si fra seg. Der bor hun altså nå?

Hva faen?

Og 17-mai nærmer seg.

Dramaet kan begynne!

Vigdis Hjorth på verdenslanseringen av Ibsen NOR-prosjektet I Drammensveien 99.

Vigdis Hjorth (f. 1959) har siden debuten i 1983 utgitt over tredve bøker. Hun har utforsket kvinnens rolle i kjærlighetsliv og familierelasjoner, men også markert seg som en skarp og uredd deltaker i samfunnsdebatten. I Henrik Falk skriver hun for første gang fra en manns perspektiv.