16. oktober 2020

Mari Ulset har skrevet roman om den tidligere stjernekokken Andrea Bang som får en ny sjanse. Norsk matkultur spiller en stor rolle i romanen, derfor har vi tatt en titt inn i Mari Ulsets kjøleskap. Har hun latt seg inspirere av arbeidet med romanen, også i matveien?

Av Mari Ulset

Jeg prøver å handle bare en gang i uken, derfor er dette kjøleskapet enten ganske fullt eller halvtomt. Nå er det nok litt på den fulle siden. Og når jeg kjøper mat forsøker jeg å unngå å handle på de kjedene som er familieeide. Det irriterer meg at hver gang det kommer lister over de rikeste menneskene i landet, så er disse familiene ofte representert, uten at jeg synes det gjenspeiles i utvalget i butikkene. Det ser ut som om de putter pengene feil sted. Derfor er det bedre å handle i de butikkene som i det minste gir noe tilbake til forbrukerne.

Bakerst i kjøleskapet ligger en "litterær surdeig" Foto: Mari Ulset

I kjøleskapet ligger det en pakke klippfisk som jeg har fått av foreldrene mine. Bacalao er nærmest en nasjonalrett på Nordmøre hvor jeg kommer fra, og i min familie blir det laget bacalao til alle store anledninger, og vi har som regel en pakke liggende å lur. Ved siden av fisken ligger det en svineknoke, den skal jeg koke og ha i en kyllingleverpostei jeg har tenkt å lage nå som boken min er ferdig og jeg har litt bedre tid. I kasserollen står restene fra middagen i går, spinatsuppe, som blir til lunsj i dag. I døren står et norgesglass med andefett som en venn kom innom med. Det skal brukes til kyllingleverpostei og til å confitere andelår med. Apropos andelår: forrige uke sto jeg på butikken og så på noen andelår som var på tilbud. Jeg løftet opp pakken og lurte på om det kunne stemme at det bare kostet tredve kroner per stykk. «Billigere enn å skyte dem selv det der», hørte jeg en stemme si bak meg. Jeg snudde meg, og så en mann, litt eldre enn meg, og før jeg rakk å svare fortsatte han: «Ja, jeg driver litt med andejakt, skjønner du, fuglejakt generelt. De krever jo litt mer, andelårene, det blir ikke det samme som å tilberede andebryst, men det er bare å gi dem litt mer tid, så blir de vel så gode. Ja, andejakt, gåsejakt, skarv. Skarv, har du smakt det? Det er godt det», sa han. Så ble han stående litt, før han tok seg i det og gikk videre. 

Nederst til høyre står to bokser med surdeig. Jeg hadde én, men delte den i to for sikkerhets skyld, slik at jeg har en i bakhånd hvis den andre dør. Den fikk jeg av Kjersti Rorgemoen før hun flyttet tilbake til Telemark for over fem år siden. Hun hadde fått sin av Rolf Enger da hun jobbet på Skrivekunstakademiet, så det må vel kunne sies å være en litterær surdeig. Den er i alle fall skikkelig god, og brukes som regel når jeg baker brød. Etter at jeg gikk på gartnerskole tidlig på 2000-tallet ble jeg veldig opptatt av grønnsaker, og selv om jeg ikke blir vegetarianer igjen (den fasen gjorde jeg meg ferdig med da jeg gikk på videregående), så spiser jeg mye av det. Akkurat nå er det fennikel og rødløk som er favorittene (i tillegg til svartkål og bondebønner) og jeg har det i alt jeg lager. Yndlingspålegget mitt er tunfisk blandet med hakket rødløk og majones. Det jeg ikke klarer meg uten i kjøleskapet er Hellmann’s majones.

Mari Ulset (f. 1980) er fra Straumsnes på Nordmøre, bosatt i Bergen. Ulset debuterte med romanen Biltur i 2011, og har siden utgitt Juni, juli og august (2014) og Slik lever vi her (2016). Delte opplevelser er Mari Ulsets fjerde roman.

Mer om forfatteren

Delte opplevelser er en skarp og morsom roman om tapte muligheter og voldsomme forventninger, om menneskelig dårskap og laster, og om vårt forhold til mat, tradisjoner og norsk matkultur.

Mer om boka

Les også

Kjøleskapet
Julie Engvik

Kjøleskapet til Agnar Lirhus

Agnar Lirhus er aktuell med romanen Dragen, en roman om desperasjonen i det flate vanlige livet, om avhengighet, ødeleggelse og suget etter rus, skrevet med

Les mer »
Kjøleskapet
Julie Engvik

Kjøleskapet til Vilde Heggem

Vilde Heggem er aktuell med romanen Jeg bare. Det er en roman om parforholdet og småbarnsfasen, og om den uroen som kan oppstå mellom to

Les mer »
Categories: Kjøleskapet