14. februar - morsdag, valentinsdag og fastelavn
Denne søndagen er feirer vi ikke bare valentinsdagen, men også morsdag og fastelavn. I den sammenheng har vi satt sammen en rødrosa leseliste med romaner, diktsamlinger og sakbøker som har det til felles at omslagene er like rosenrøde som en blomsterbukett.
Klikk på bøkene for å lese mer om dem.
Hvordan skaper kunstneren Anselm Kiefer slik brutal skjønnhet, kunst som virker så sterkt på den som opplever den? Gjennom en rekke møter og samtaler med Kiefer, har Karl Ove Knausgård forsøkt å finne svaret.
En åpen, søkende, nysgjerrig bok om kunst – et mestermøte mellom to av vår tids store kunstnere – og en av de vakreste bøkene vi har gitt ut noen gang.
De tre romanene som utgjør Sommerbøkene – Sommer uten brev, Fører av grå folkevogn, juli 1975 og Egne rom – følger vi Sigrid gjennom tre somre i tre tiår; seksti- sytti og åttitallet. Line Baugstø utforsker kvinners livsvilkår, fra Folkeheimens glansdager på sekstitallet til syttitallets kvinneopprør og ideologiske brytninger, og til slutt åttitallets nyliberalisme og individuelle frihet. Hvilke krefter former et liv og styrer hvilke valg man tar?
Peter Venn bor alene leiligheten under moren sin. Han sovner til lydene hennes fra overetasjen og føler seg fanget av hennes nærvær og hennes versjon av hva som skjedde med faren hans. I dag jeg, i morgen du er en roman om ensomhet, men den er også en kjærlighetshistorie. Peter møter plutselig noen, men våger han å nærme seg henne?
En svensk journalist befinner seg i Madrid. Her møter hun en mann som etter å ha deltatt i det lyssky realityshowet Kjøttets tid er på flukt fra kinesiske torpedoer. De er ute etter hjertet hans fordi han har vært utro mot sin kone. Lina Wolffs grensesprengende og tankevekkende nye roman er umulig å sette i bås, og like vanskelig å legge fra seg.
Om du så skal feire valentinsdag, morsdag eller fastelavn så har Anne B. Ragdes lille bok om fest alle tips og triks du trenger. Med varme og et skarpt blikk for de talende detaljene utforsker Anne B. Ragde festen, og ikke minst forberedelsene og forventingene i forkant. For er ikke det ofte nesten det beste med det hele?
Ingrid Z. Aanestad gjør noe så vanskelig som det å beskrive lykke i denne romanen fra en sommer uten like. Mir og Ruth møtes på fest, Mir tegner Ruth og vennskapet utvikler seg og blir til kjærlighet. De har fest i bakgården med naboen Belle, og forsikrer hverandre om at blåmerkene på Ruths bryst ikke er farlige.
I Villskudd blir vi kjent med Yngve som er homofil i Oslo på slutten av 60-tallet, og vi følger ham fra hans første forelskelse som 15-åring til han ender opp hos Øystein på Nesodden. I Stjerneskudd, som utkom i 1989, følger vi Yngve videre på hans vei gjennom livet, kjærligheten, angsten og politikken og gjennom homsenes gylne 70-tall.
Solveig er gravid med Peer Pedros barn, men han har bestemt seg for å reise alene ut i verden. De holder kontakten, men hjemme går Solveig med det som skal bli Frøya i magen og sakte, men sikkert blir bildet av Peer Pedro svakere.
Kjærlighetshistorie er en sår, morsom og muligens overnaturlig roman.
de er en skildring av et mor–datter-forhold. Det er en fortelling om sykdom og kjærlighet og om å gå på gymnaset på åttitallet. Om ønsket om å kunne formulere seg i lengre setninger. Og det er en fortelling om å holde fast, og å slippe når man må. Med humor og alvor og dirrende ømhet skriver Helle Helle fram et portrett av en ung jente på vei inn i voksenlivet.
Dette er en kjærlighetshistorie.
En mor forteller sitt nyfødte barn om de hendelser som har ført fram til dette barnet. Det er historier om lang tids sykdom, ensomhet og sorg. Om redselen for å elske noen, men å våge det likevel.