23. mars 2020

Usikker på hva du skal ha til middag i dag? Velkommen til Sofi Oksanens korona-kjøkken!

Den finske forfatteren er som mange av oss en del innendørs om dagen, og deler oppskrifter fra sitt ildrøde kjøkken i Helsinki. 

Sofi Oksanens tunfiskpai

Det ser ut til at mange har tunfisk og hakkede tomater hjemme for tiden, så derfor lagde jeg en tunfiskpai. 

Dette trenger du

Bunn:

  • Smeltet smør
  • Rugsprø (i Finland bruker vi hapankorppuja tai ruisleipää)
  • Litt hvetemel
  • Oljen fra tunfisken

I Finland elsker vi knekkebrødene som heter hapankorppu, men hvis du ikke har det kan du bruke andre typer knekkebrød i denne paien. Eller tørt og oppsmuldret rugbrød. Rug går veldig godt med tunfisk. 

Finske rugknekkebrød

Fyll:

  • Tunfisk (den typen du liker best)
  • Knuste tomater (jeg foretrekker Mutti) 
  • Revet ost (i Finland foretrekker jeg Emmental, noe med litt styrke i hvert fall) 
  • Hvitløk
  • En rød chili (eller din favortittchilli/chilliflak) 1-2 egg
  • Rømme (har du ikke rømme er kremost et godt alternativ, men jeg foretrekker rømme)
  • Tørket basillikum
  • Tørket timian
  • Tørket oregano
  • Løkpulver
  • Paprikapulver
  • Fetaost i biter

Dersom du tilfeldigvis har hermetisk tomatsuppe hjemme, kan du mikse suppen inn i fyllet i tillegg, eller erstatte de knuste tomatene. Personlig foretrekker jeg en miks av både knuste tomater og hermetisk tomatsuppe i fyllet. 

I tillegg kan du ha capers, soltørkede tomater og koriander i fyllet, om du ønsker. 

Fremgangsmåte

Varm ovnen til 200 grader. Smelt smøret og bland det med knuste Rugsprø. Bland hvetemelet inn i miksen. Press blandingen ut i en pai-, eller springform, helt ut i kantene og opp på sidene. Hell så noe av oljen fra tunfisken over bunnen og spre tunfisken utover i formen. 

Bland alle ingrediensene i fyllet og hell det over fisken og bunnen i formen. Riv litt ost på toppen og sett den i ovnen. 

Hvor lang tid det tar å steke paien avhenger av ovnen den stekes i, men i min tar det rundt 45 minutter. Fargen vil uansett fortelle deg når det er klart. 

Nyt! 

Hilsen Sofi

Her kan du følge oppskriften på finsk:

Sofi Oksanen (f. 1977) regnes blant de fremste nålevende finske forfattere. Hun debuterte som forfatter i 2003 med romanen Stalins kyr, som ble nominert til Runebergprisen. Hennes internasjonale gjennombrudd var Utrenskning (2008, på norsk i 2010), som vant Nordisk råds litteraturpris. I 2013 ble hun tildelt Svenska Akademiens nordiska pris for sitt forfatterskap, og samme år kåret Finlands største avis, Helsingin Sanomat, Utrenskning til 2000-tallets beste finske roman. I 2019 ble Oksanen utnevnt til l´Ordre des Arts et des Lettres for sitt betydningsfulle bidrag til europeisk litteratur. Sofi Oksanens bøker utgis i mer enn 40 land.