6. mai 2022

Christine Nitter debuterer med Våkenetter i disse dager. I romanen følger vi ekteparet Agnes og Eivind i det Eivind blir alvorlig syk. Nitter skriver skarpt om tilværelsens små og store smertepunkter. Møt forfatteren Christine Nitter. 

Hvem er du, Christine Nitter?
 
– Det første som slo meg da jeg så dette spørsmålet er at jeg er flink til å lage bål. At jeg stort sett alltid har det jeg trenger i sekken til å fyre opp, selv på vei til og fra jobb. Jeg har så lenge jeg kan huske vært en «uteunge» og elsker å sove ute, gjerne hele året. Jeg er ganske sta, utholdende og liker å slite, slepe på ting, måke snø. Jeg er opptatt av den gode samtalen, enten det er med barna, venner, familie eller på jobb. Da jeg jobbet som fastlege la jeg merke til at konsultasjonene ble lengre og lengre og i 2011 begynte jeg på en videreutdanning i kognitiv terapi for å kunne jobbe mer med psykisk helse. Jeg er et utpreget «fingermenneske», liker pirk, å lage ting, hekle, strikke og knyte knuter, reparere ting som er ødelagt. Er ikke spesielt glad i aktiviteter som krever repetisjon som husarbeid eller styrketrening eller å strikke vott nummer to. Å synge gjør meg glad, og å seile, danse, lytte til andre lese dikt.
 
Hvor lenge har du skrevet?
 
– De første dagboknotatene mine er fra jeg var 7-8 år gammel. I flere år skrev jeg kun dagbok og dikt. Jeg var veldig glad i å skrive kåseri på skolen og mine prøver i biologi kunne ende opp som en 30 siders avhandling.
 
Hva var kimen til dette bokprosjektet?
 
– Selve kimen var noen dikt jeg skrev det året mannen min var kreftsyk før han døde i 2016. Noen av scenene i boka er bygget opp rundt disse bildene, erfaringer som har gjort uutslettelige inntrykk på meg.
Hva leser du nå?
 
Forbryter og straff av Kathrine Nedrejord. Jeg strekker armene ut av dette diktet av Kristian Bergquist. Det stormer om våren av Ivan Turgenjev.
 
Hvilken litterær karakter ville du reist på ferie med?
 
– Et tankekors at det virkelig ikke er mange, men kanskje Hans Castorp i Thomas Manns Trolldomsfjellet.

Christine Nitter debuterer med romanen Våkenetter.

Om boka:
Agnes jobber som gynekolog på et sykehus i Bergen da ektemannen, Eivind, ringer fra Tromsø. Det er mørketid i nord. Samtalen handler først om sønnen Jens, om matteleksene hans, men det er noe urovekkende i Eivinds stemme. Så kommer det: Han har kreft med spredning, og han vil sannsynligvis aldri få se sola igjen.

Christine Nitter skriver skarpt om tilværelsens små og store smertepunkter. I skildringen av Eivinds siste dager, av det komplekse og ofte uavklarte samspillet mellom ham og Agnes, vokser det frem en sår og ladet roman om livets aller største spørsmål.

Les mer