7. september 2022

Agnar Lirhus er aktuell med romanen Dragen, en roman om desperasjonen i det flate vanlige livet, om avhengighet, ødeleggelse og suget etter rus, skrevet med sterkt driv og et alvor som gjør inntrykk. Vi har tatt et titt i kjøleskapet til Agnar Lirhus.

Av Agnar Lirhus

Inni kjøleskapet er det melk og syltetøy, og det er purre der, og andre grønnsaker i en hvit pose, fra familiens andelsjordbruk, som egentlig er svigermors kjøkkenhage. Det er ganske mange pakker med smør, ser jeg. Og mye sennep, og mye soyasaus også, men øl er det ikke for mye av. 

I nederste hylle i døra står champagnen jeg fikk av forlaget for boka mi. Den trekker jeg opp en dag det kommer noen innom og jeg får ånden over meg. Jeg har tatt opp kyllingbryst til middag, de tiner i en hvit skål, og jeg håper at dattera mi skal lage kyllingsalat, så slipper jeg å lage middag.

På kjøleskapsdøra henger det bilder av jentene, og også et magnetbilde av barndommens helt Diego Maradona, som jeg kjøpte av en gateselger utenfor Estadio Monumental i Buenos Aires, da Maradona var trener for Argentina. ALT ER EGENTLIG BARE PRIKKER, skrev dattera mi med prikk-skrift, mens vi ventet på maten på en restaurant i Sverige. Godt sagt, ikke sant?

Daniel har tilsynelatende et velfungerende familieliv. Sammen med kjæresten Martin har han ansvar for barna Kai, Jon og Liva. Daniel vil være en god far, men når han ikke får sove, drikker han seg fra sans og samling. Dette er også Henriettes roman, hun som bare sporadisk er til stede: barnas biologiske mor og Daniels sjelevenn. Henriette og Daniel har en felles fortid med rus. I ungdommen tok de alt dopet de kunne få tak i. Hvorfor ble Henriette narkoman, mens Daniel lever middelklasselivet?

Les også

Categories: Kjøleskapet