26. november 2019

Inspirert av Paris Reviews «Writers fridges» har vi bedt våre forfattere dele sitt kjøleskap med omverdenen. Hva finner vi i forfatteres kjøleskap? Hva livnærer dem når de skriver, hva kan de ikke klare seg uten og hva blir liggende og råtne innerst i salatskuffen?

Av  Frode Grytten

Dette er ikkje bare mitt kjøleskap. Det er mitt panikkrom. Der eg har samla det heilt, heilt nødvendige som skal komme til nytte i ein krisesituasjon. Dit eg skal gå når Trump eller Putin trykker på Den Store Knappen. Då skal eg hente ut innhaldet, stå trygt nede i kjellaren og vente til superkreftene har fylt meg heilt. Så skal eg stige mot himmelen for å redde verda som guds vakraste ape. (Kjøleskapspoesien er korrekturlese av Oktober forlag.)

Frode Grytten (f. 1960) debuterte i 1983 med diktsamlinga Start. Sidan har han skrive bøker i dei fleste sjangrar og har fått eit stort lesande publikum. Bikubesong (1999) blei tildelt Brageprisen og innstilt til Nordisk Råds litteraturpris, Flytande bjørn (2005) fikk Rivertonprisen og Rom ved havet, rom ved sjøen (2007) blei hedra med Nynorsk litteraturpris og Melsomprisen. I 2014 debuterte Grytten som dramatikar med stykket Sånne som oss på Den Nationale Scene. Bøkene hans er oversette til ei rekke språk. Grytten tildelt Bjørg Vik-prisen 2017 for sitt forfatterskap.

For tida er han aktuell med Landet bortanfor landet. Område 51 ei samling protestsongar i et musikalsk samarbeid med Morten Qvenild. 

Categories: Kjøleskapet