Litterære reiseruter #1 - Europa

Hvor skal du i ferien? I sommer vil de lengste reisene våre foregå i bøkene. Vi deler noen av våre litterære reiseruter for sommeren til inspirasjon. Del gjerne dine litterære reiser med oss på Facebook eller Instagram, og merk med #litteraerereiseruter. Du kan reise med én eller flere bøker – du bestemmer! Blant de som er med trekker vi en vinner hver uke, som får tilsendt et Oktober-nett med sommerlesning.

Sommerens første reise blir på Interrail rundt om i Europa:

Det politiske klimaet hardner til, det merker vi både når vi besøker Karlsbroen i Praha og i Ali Smiths Skottland. Men alt var ikke bedre før, i Nord-Irland under ‘The Troubles’ oppdager vi et samfunn som er fullstendig gjennomsyret av paranoia. Vi lar oss overskylle av regnet i Yew Tree Cottage og tørker opp langs bredden av en innsjø utenfor Berlin, mens et århundre passerer. Til slutt tar vi en svipptur innom Nice før vi tar flyet hjem igjen til svigerfars bensinstasjon og svigermors fotmassasje.

Praha

Europa, din vinge og storm
Av Rune Berglund Steen

Han forelsker seg i kvinnen han snart gifter seg med, og de får barn sammen, alt mens det politiske klimaet i Europa hardner til. Hva slags Europa vil barna vokse opp i? Og hvilket område gjenstår for kjærligheten?

I langdiktet «Europa, din vinge og storm» utforsker Steen hvordan det private utspiller seg mot en politisk virkelighet preget av økende brutalitet mot dem som er utenfor, spesielt mennesker på flukt. Fascister trenger ikke fascismen, slik en storm ikke trenger meteorologer. Stormen er der uansett.

Yew Tree Cottage

Fuglenes anatomi
Av Merethe Lindstrøm

Hun som skriver i denne romanen har trukket seg tilbake til arbeidsrommet i Yew Tree Cottage, i en liten engelsk landsby. En ung gutt kommer for å bygge et fuglerom, om kvelden kjører hun ham til et jorde hvor han sier han bor, men det finnes ingen hus der. Mens gutten setter sammen fuglerommet, skaper hun en forbindelse via teksten hun skriver, trekker en tråd som ligner veiene gjennom det engelske landskapet, en sammenføyning mellom fortid og nåtid. Når hun ser seg i speilet, ser hun ofte moren sin, noen ganger er det døtrene hun ser. En hendelse i hennes egen barndom i Norge på seksti-tallet blir et utgangspunkt for å forstå.

«Fuglenes anatomi» er skrevet i et lysende og vibrerende språk, som hakker, flykter og svever over et mørkegrønt landskap.

Nord-Skottland

Vår
Av Ali Smith

På en øde jernbanestasjon nord i Skottland står fjernsynsregissøren Richard Lease. Han har nylig mistet venninnen Patricia i kreft, og for lenge siden mistet han kontakten med datteren Elisabeth. For Richard er håpet ute. Nå er han i ferd med å kaste seg foran toget, hvis det noen gang kommer.

I London er Brittany, Brit til hverdags, på jobb i en fengselslignende interneringsleir for asylsøkere og flyktninger. En dag skjer det umulige: en jentunge i skoleuniform vandrer rett forbi vaktene og inn til ledelsen. Derfra får hun utrolige ting til å skje, som at toalettene blir vasket. Da jenta forlater leiren og setter seg på et tog, følger Brit med. Ferden går nordover, til Skottland.

«Vår» er en umulig fortelling om en umulig tid. Ali Smith skriver poetisk og politisk om utestengelse og umenneskelighet, men også om håpet og verdigheten som fortsatt finnes. Slik åpner hun døren og lar vårlyset sive inn.

Nord-Irland

Melkemannen
Av Anna Burns

Hun er atten år og lever midt i en militær konflikt, i en verden av oss og dem, vår religion og deres religion, våre områder og deres områder. I bydelen hun bor i, drepes alle hundene i løpet av en natt, politi og sykehus er fienden og alle har minst én bror eller en far som er død i konflikten. For romanens hovedperson blir det først virkelig farlig når den lokale paramilitære lederen – «melkemannen» – fatter interesse for henne. Han har makt, han tar det han vil ha, og i et samfunn der rykter blir til sannhet, har hun ingenting å stille opp med.

«Melkemannen» er en skakende roman. Med stor psykologisk innsikt og i et oppslukende og originalt språk skildrer Anna Burns en ung kvinnes utsatte posisjon i et religiøst og tradisjonelt samfunn som er fullstendig gjennomsyret av paranoia.

Brandenburg

Hjemsøkelse
Av Jenny Erpenbeck

Tyskland, 1930-tallet. Ved bredden av en innsjø utenfor Berlin bygger en arkitekt et sommerhus til sin unge hustru. Huset har forseggjorte detaljer: fargede glassvinduer, en jernfugl smidd på balkongrekkverket, en skjult dør i kleskottet på soveværelset. Huset er omringet av en frodig hage og er tenkt som et sted for rekreasjon og hvile. Det henger imidlertid mørke skygger over landskapet og menneskene som skal komme til å bo der: en ung kvinne har druknet seg i innsjøen, de jødiske naboene forsvinner én etter én, Den røde armé raserer huset og hagen, en kvinne gjemmer seg i kleskottet i krigens kaotiske siste dager, en ung østtysk student forsøker å svømme til frihet i vest, et ektepar returnerer fra brutalt eksil i Sibir. Sommerhuset står støtt gjennom alle omveltninger og skiftende eierskap – til det ikke lenger gjør det.

«Hjemsøkelse» er en fortettet og fascinerende beretning om Tysklands nyere historie, fortalt gjennom gjenstandene og landskapene som overlever et menneske. Det er en fortelling om et mørkt århundre, men også om dets uendelige timer med hverdag.

Nice - Oslo

Henrik Falk
Av Vigdis Hjorth

«Idet de landet forsto han at det hadde vært
et selvbedrag å lengte hjem.»

 

Hvem ville Hedda Gabler vært i dag?
Henrik Falk kommer hjem fra bryllupsreise med sin høygravide kone Elsa; han føler seg allerede fanget. Han har tapt familiearven sin på aksjemarkedet. Nå er han ansatt på svigerfarens bensinstasjon og bor i et hus i hans hage. Henrik Falk kan ikke utstå trivialitetene og intimiteten i svigerfamiliens liv; fotmassasje, 17. mai-snitter og kvisthjerte på døra. Da Henrik Falk får vite at hans tidligere kjæreste, den kontroversielle kunstneren Tale Løvlie, har kjøpt barndomshjemmet hans, blir situasjonen uutholdelig.

Neste uke reiser vi rundt i norden. Følg med!