Litterære reiseruter #5 - Amerika

Hvor skal du i ferien? I sommer vil de lengste reisene våre foregå i bøkene. Vi deler noen av våre litterære reiseruter for sommeren til inspirasjon. Del gjerne dine litterære reiser med oss og merk med #litteraerereiseruter. Du kan reise med én eller flere bøker – du bestemmer! Blant de som er med trekker vi en vinner hver uke, som får tilsendt et Oktober-nett med sommerlesning.

Nå skal vi over havet til Amerika! Vi starter med en spasertur i New Yorks myldrende gater med Vivian og Leonard som guider. Vi observer gatelivet mens de to gamle vennene diskuterer og dissekerer hverdager, valg, vennskap, mødre, elskere og ektemenn. I Albuquerque, New Mexico, møter vi barn i lek, kvinner i arbeid, frustrerte koner og distanserte ektemenn, hjemvendte krigsveteraner og apatiske alkoholikere, forelskede tenåringer og revolusjonær ungdom. I San Pedro møter vi en hardt merket Halvor Skramstad som snart skal reise hjem til Norge etter å ha tilbragt krigsårene på havet.

Hvilke bøker tar deg med på Amerika-reise?

New York

Den odde kvinnen og byen
Av Vivian Gornick

 
Vivian og Leonard har vært venner i mer enn tjue år. New York er byen deres, og én gang i uka møtes de til en spasertur, en middag, et kinobesøk, enten i hans nabolag eller i hennes. Han er homofil med et sofistikert forhold til sin egen ulykkelighet, hun er odd og intenst selvstendig, og det de snakker om, er det ulevde livet. Sammen diskuterer og dissekerer de hverdagene, valgene, vennskapene og båndene – de brutte og de bestandige.

Fylt av disse samtalene går Vivian ut i byen og møter menneskene som strømmer igjennom den. Her, i New Yorks myldrende gater og avenyer, er Vivians mor, tidligere elskere og ektemenn; her er venner og bekjentskaper; her er naboer, gamle og nye. Og, fremfor alt, her er alle de fremmede som blir synlige for hverandre i tilfeldige og flyktige glimt, på gatehjørner og i overfylte busser. Vivian ser seg selv i Leonard; blant byens beboere finner hun mening i det hun ser.

Vivian Gornick har levd et langt liv alene. I «Den odde kvinnen og byen» skriver hun vittig og bevegende om denne tilværelsens muligheter og begrensninger, om varige vennskap og om fellesskap i svermen av storbyboere.

Albuquerque, New Mexico

Kveld i paradis
Av Lucia Berlin

En kvinne holder rundt det brennvarme porselenet når hun rekker ektemannen kaffekoppen. En annen stryker mannens underbukser før han står opp. En tredje betrakter en gardin som tar fyr, og en fjerde dytter skittentøystralla foran postbudet – for å kjenne seg i live.

Lucia Berlin skriver skakt og sanselig om barndom, ungdom, ekteskap og enslighet, fra Texas til Chile, Mexico til New York; steder der hun selv har bodd og levd. Vi møter barn i lek, kvinner i arbeid, frustrerte koner og distanserte ektemenn; hjemvendte krigsveteraner og apatiske alkoholikere, forelskede tenåringer og revolusjonær ungdom. Alle forsøker de å komme gjennom dagene.

Den norske utgaven av Håndbok for vaskedamer (2015) inneholdt 28 av de 77 novellene Lucia Berlin skrev i løpet av livet. Kveld i paradis (2018) er et kresent utvalg av de resterende. Her er 22 aldri tidligere oversatte noveller, skrevet med Berlins skarpe medmenneskelige blikk for det vakre i det stygge – i menneskene, i hverdagene, i livet.

San Pedro

En sjøens helt
Av Jon Michelet

Denne boka tar deg ikke bare med til San Pedro.  Du får reist i stillehavet, i sør- og mellom-Amerika, og til slutt hjem til Oslo med Halvor Skramstad, skogsmatrosen fra Rena. 

Jon Michelet døde etter lengre tids sykdom den 14. april 2018, bare en uke etter at han hadde fullført sitt livsverk, «En sjøens helt». Da hadde han skrevet for hånd de siste par månedene, kapittel for kapittel. «Krigerens hjemkomst» er sjette og avsluttende bind i dette gedigne romaneposet. Handlingen starter der femte bind slapp, på et hospital på Ny-Guinea, hvor Halvor Skramstad har ligget i koma etter kamikazeangrepet på M/S Morgedal. Krigen går mot slutten i Norge, men i Stillehavet fortsetter kampen mot japanerne. Med Liberty-båten D/S Armauer Hansen seiler Halvor til Okinawa, hvor både japanere og amerikanere lider enorme tap og et stort antall allierte skip blir senket.