10. august 2019

Inspirert av Paris Reviews «Writers fridges» har vi bedt våre forfattere dele sitt kjøleskap med omverdenen. Hva finner vi i forfatteres kjøleskap? Hva livnærer dem når de skriver, hva kan de ikke klare seg uten og hva blir liggende og råtne innerst i salatskuffen?


AV MONA HØVRING

 

Jeg bur på et lite sted uten vinmonopol, men i det minste finnes det et par matbutikker her. Jeg forsøker å handle mest mulig lokalt, men  enkelte ting må jeg ut av bygda for å få tak i, for eksempel Peter Pan-pålegget, den økologiske appelsinmarmeladen og de italienske tomatene på glass. Vin og gin må jeg også utafor provinsen for å kjøpe. Olivenboksen til høyre for sitrona er en gave fra en raus venn. Jeg ber ikke bordbønn, men jeg finner stor glede ved å spise, og kjenner djup takknemlighet for at jeg har råd til mat og drikke hver dag, så jeg synes i grunnen det er noe vakkert og rørende ved det å takke for maten før et måltid. Jeg har lest et sted at Karen Blixen hadde ei egen bordbønn: «Må mitt brød i dag mitt legem nære, Må mitt legem sjelens tjener være, Må min sjel gå fremad Gud til ære.» Den bordbønna er jo ganske interessant, synes jeg, sjøl om jeg nok savner en mer uttalt takksigelse i den, og kanskje også et tydeligere ønske for fellesskapet, for «de andre». Jeg merker at det følger ei viss forlegenhet med det å vise fram kjøleskapet, så bugnende av mat og drikke. Jeg fikk lyst til å fjerne noe av innholdet før bildet blei tatt, slik at jeg kunne framstå som mer nøysom. Men jeg lot alt stå: Både skamma og velsignelsene.


Mona Høvring (f. 1962) har tidligere utgitt diktsamlingene IIK!! Ein dialog (1998), Ensomme badedager og andre dikt (2000), Helt vanlige mirakler (2006), Å paradis (2008), Ekornet og den vaklevorne brua (2010) og Jente med dødningehode(2017). Hennes første roman, Noe som hjelper, utkom nylig i Danmark til svært gode kritikker, og kommer på tysk i 2019. Romanen Venterommet i Atlanteren(2012) ble nominert til Ungdommens kritikerpris, og er oversatt til fransk og dansk. I 2012 ble Høvring tildelt Språklig samlings litteraturpris for sitt forfatterskap. Høvrings tredje roman, Camillas lange netter, utkom i 2013, og den ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Romanen Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født utkom i 2018 til enstemmig gode kritikker og var allerede før lansering forhåndssolgt til Danmark. For denne romanen ble Mona Høvring tildelt Kritikerprisen 2018 for beste norske skjønnlitterære bok.

Categories: Kjøleskapet Sak