20. desember 2019

Thorvald Steen

Thorvald Steen er aktuell med romanen "Det siste fotografiet". © Trine Hisdal

Jeg er nettopp ferdig med to veldig fine bøker: Kjersti A. Skomsvolds Den andre forsvinninga og Øyvind Bergs Roseromanen. Den ene et veldig godt essay, den andre en praktfull roman.

I jula gleder jeg meg veldig til å lese Torgrim Eggens Axel Jensen-biografi. Jeg kjente Axel Jensen og kona, så det ser jeg frem til. Men det jeg har begynt på så smått, det er Max Porter med romanen Lanny i Arne Rustes oversettelse/gjendiktning. Jeg har lest 35 sider av den alt, og det er et mesterstykke. Det som er så spennende med denne boka, er at det hadde vært umulig å gjendikte den dersom det ikke hadde vært en så stor poet som Arne Ruste som oversatte den. Det er virkelig suveren kvalitet!

Marie Aubert

Marie Aubert kom sommeren 2019 med sin debutroman "Voksne mennesker". © Agnete Brun
Boktips: 
Jeg vil lese flere klassikere, og denne jula tilbringer jeg med Dickens og David Copperfield. Overdådig og oppslukende, full av snurrige og tragiske og komiske bifigurer, og perfekt for lange romjulsformiddager under et pledd. 

Aina M. Ertzeid

Aina M. Ertzeid debuterte skjønnlitterært med "15:25" høsten 2019. © Pernille Marie Walvik

Inspirert av de fine opplesningene på debutantdagene på Litteraturhuset skal jeg vie noen av julens lesestunder til blant andre Andrine Sæther: Øverste etasje, ytterst, Klara Hveberg: Lene din ensomhet langsomt mot min, Kaja Kvernbakken: Lukta av klor og Aldona Kasztan: Huskeøvelser for viderekomne.

Bård Torgersen

Våren 2019 kom "Lengter knuser slår" av Bård Torgersen. © Mona Ødegård

Tre bøker fra meg!

Joakim Kjørsvik har tidligere skrevet roman, fortellinger, og noveller. Min døde hund er diktdebuten. En jeg kjenner spurte om hvorfor boka har den tittelen, og han skal visstnok ha svart «fordi hunden min døde.» Blir ikke bedre enn det. Alt Joakim skriver har en helt egen tone. Ofte hverdagslig, likevel ikke, og jeg blir så glad av hvordan han snur ting på hodet:

Trøst

Tar jeg til tårene, hopper

du straks opp  i fanget mitt

og slikker ansiktet reint, 

med en slik nøyaktighet 

at en skulle tro det gjaldt 

ditt eget rumpehull.

In the forest of faded wisdom er amorøs-religiøs-outsider-poesi av tibetaneren Gendum Chopel, (1903-1951). Munken falt i unåde hos munkevesenet i Tibet, forlot landet og levde store deler av livet, drivende rundt, fra sted til sted i India.  Overraskende mye forskjellig i denne samlingen.  Konseptdikt, systemdikting, og mer rett fram former. Har lest en del tibetansk litteratur i det siste. Så mye fett. Helt tilbake fra Milarepa til i dag. Legender, myter, historie, konkret og allegorisk, og i hvert fall for meg, ofte umulig å skjønne hva som er hva. Og derfor også ofte vill lesing. 

Simon Hanselmann er en australier nå bosatt i Seattle. Er glad i folk som jobber med fortelling i hybride former. Og Hanselmann er en god forfatter, tegner, og ikke minst, han lager også installasjoner. Bad Gateway er som det andre han har laget i tegnserieformatet en magisk-selvbiografisk-stonerkomedie, som mest av alt er et nådeløst portrett av en jente som har vokst opp med en junkie som mamma, og har gjort alt for å glemme henne. Det vil si, ta så mye dop hun kan, sammen med kjæresten – en kåt katt – og den underkuede ugla de deler leilighetsfestning/festlokalesøpledynge med.

Nina Lykke

Nina Lykke er aktuell med "Full spredning" © Agnete Brun

Denne jula leser jeg disse bøkene:
Nissen av Astrid Lindgren, basert på et dikt av Viktor Rydberg. Nydelig bok, nydelig tekst, jeg har lest den siden jeg var liten.

Mødre og døtre av Tiril Broch Aakre. Sterkt og velskrevet om psykisk syk mor som tar livet av seg.
Så skal jeg lese Reisen til nattens ende av Louis-Ferdinand Celine om igjen, for å se om den har tålt tidens tann.
Dessuten The Godmother av Hannelore Cayre som jeg nettopp lastet ned på lesebrettet: krim om middelaldrende kvinnelig jødisk-arabisk oversetter for det franske politiet. Virker lovende.

Tormod Haugland

Tormod Haugland kom med "Om søvn og mørke" høsten 2019 © Helge Skodvin

I jula skal eg lese meg opp på forfatterskapen til Deborah Levy, og startar med dei to sjølvbiografiske og essayistiske bøkene Things I don´t want to know og The cost of living, og kanskje romanen Hot milk før nyåret ropar.

Elles skal eg lese ferdig Thure Erik Lund si essaysamling Romutvidelser, og halde fram min studie av Aristoteles, med boka Meteorologien.

Maria Navarro Skaranger

Maria Navarro Skaranger kom med romanen "Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen)" våren 2019. ©Pernille Marie Walvik

Jeg skal lese ut Bård Torgersens Lengter knuser slår, som jeg begynte på før jeg fikk barn. Og jeg skal lese i Geir Gulliksen og Mette Marit-antologien Hjemlandet, som jeg er med i, hehehe, og jeg skal fortsette med kriminelle og lese Politi og røver-boka (Kjetil S. Østli) og Christian René Wolds Klovnejakten

 

Ble kanskje litt vel ambisiøst dette… 

Maria Sand

Våren 2019 kom Maria Sand med romanen "Malurtveien 10" © Paal Audestad

Virginia Woolfs Mrs. Dalloway. Fordi juleferien er en fin mulighet til å lese klassikere igjen, eller de man ikke har lest ennå. Fordi Virginia Wolfs språk er en reise i seg selv. Ord og setninger man forblir inni. Og det skal jeg tillate meg i jula.

Ali Smith’s Høst. Fordi det er godt å tenke på egen tid gjennom bøker og gjennom det fantastiske og tankevekkende språket til Ali Smith. Man kan flytte inn i setningene hennes også.

Categories: Sak