23. oktober 2020

Forlaget Oktober fyller 50 år i år, og har på den tiden gitt ut alt fra kommunistlitteratur til legeromaner. Hvor mange av disse klassiske romanåpningene kjenner du igjen? Test deg selv! Er du en ekte oktoberfan? 

Når denne beretning begynner har Bjørn Hansen nettopp fylt 50 år og står på Kongsberg Jernbanestasjon og venter på noen.

Riktig svar

Ellevte roman, bok atten

Av Dag Solstad

Tidlig november. Klokka er ni. Kjøttmeisene smeller mot vinduet. Noen ganger flyr de svimle av gårde etter sammenstøtet, andre ganger faller de og blir liggende i nysnøen og kave før de kommer seg på vingene igjen. Jeg veit ikke hva jeg har som de vil ha. Jeg ser ut av vinduet mot skogen. Det er et rødt lys overtrærne mot sjøen. Det begynner å blåse. Jeg ser vindens form i vannet.

Riktig svar

Ut og stjæle hester

Av Per Petterson

Hva er vitsen med å slite og streve på skolen bare for å få seg en jobb og et hus og noen barn og så fortsette å slite helt til man dør, spurte Jonas da han var tretten.
– Hvorfor ikke bare bo i en campingvogn og leve på trygd, fortsatte han, og Ingrid greide ikke å finne et svar.

Riktig svar

Nei og atter nei

Av Nina Lykke

Jeg tror mamma og pappa aldri visste når skulle han komme hjem, eller om skulle han komme i det hele tatt, for han kom når ville han selv. Han bare gikk ut døra, ble borte flere dager, og så kom hjem igjen, oftest på kvelden, og satte seg på pc-en i stua med vinflasker, drakk seg shitfaced, og dagen etter lå som slakta kjøtt i rommet sitt, fram til ett–to mens fremdeles de tomme vinflaskene lå på stuebordet med stumpa sigger.

Riktig svar

Alle utlendinger har lukke gardiner

Av Maria Navarro Skaranger

Verden er ikke som den var. Nå tar det for eksempel lenger tid å leve.

Riktig svar

Thomas F's siste nedtegnelser til almennheten

Av Kjell Askildsen

Å se, å huske, å begripe. Alt kommer an på hvor du står. Første gang jeg kom til Hammars, var jeg knapt ett år gammel og visste ingenting om den store og omveltende kjærligheten som hadde brakt meg dit.
Egentlig var det tre kjærligheter.

Riktig svar

De urolige

Av Linn Ullmann

La det stå et hus på Råset, ei bygd snaue tre timer nord for hovedstaden.

Riktig svar

Vi er fem

Av Matias Faldbakken

Lyden av kubjeller holder meg våken om nettene, men til slutt sovner jeg visst likevel, for lyden vekker meg også om morgenene. Kling-klong, døgnet rundt.

Riktig svar

Monstermenneske

Av Kjersti Annesdatter Skomsvold

Vilhelm Thygesen var ikke død. I praksis var han ikke død. Han led heller ikke av noen dødelige sykdommer. Ingen som han visste om i alle fall.

Naturligvis var Thygesen, som alle andre menn i 40-årsalderen som bor i større byer i Vesten, plaget av tanken på lungekreft og infarkt. Løpet hans var halvgått nå, statistisk sett. Snart ville symptomene komme smygende, mige-vansker, brokk og kniver i magen, fusk i leve ren. Hemorroidene hans hadde de allerede skåret vekk oppe på Betanien. Blodtrykket hans var målt og funnet for høyt. Men for tida led han i grunnen ikke av noe verre enn litt sopp på balla.

Riktig svar

Hvit som snø

Av Jon Michelet

For hjertet er livet enkelt: det slår så lenge det kan. Så stopper det. Før eller siden, en eller annen dag, opphører denne stampende bevegelsen av seg selv, og blodet begynner å renne mot kroppens laveste punkt, hvor det samler seg i en liten kulp, synlig fra utsiden som et mørkt og bløtlig felt på den stadig hvitere huden, alt mens temperaturen synker, lemmene stivner og tarmene tømmes.

Riktig svar

Min kamp. Første bok

Av Karl Ove Knausgård

Hvor mange klarte du?

Tags:
Categories: Sak Utdrag