15. juli 2019

Bjørn Hansen er altså her igjen. Bjørn Hansen er tilbake igjen. Min romanfigur fra 1992, Bjørn Hansen, har dukket opp igjen. Den forhenværende kemneren på Kongsberg har vendt tilbake til den beretning han er en uomtvistelig del av. (17. roman, Dag Solstad)


Hvem er Bjørn Hansen, lurer du? Dag Solstads karakter, kemneren på Kongsberg er tilbake høsten 2019. Denne gangen er han 77, en olding nærmest og bor i en studio-leilighet på Grønland med bøkene sine. I denne artikkelen får du et kort bilde av hvem Bjørn Hansen er, en liten oppfrisker, før vi møter han på nytt i høst.

Bjørn Hansen, kemneren på Kongsberg

Første gang vi møter Bjørn Hansen er han kemner på Kongsberg og bor sammen med Turid Lammers i Lammers-villaen.

Fra Ellevte roman, bok atten, s. 17/18.

Bjørn Hansen hadde vokst opp i en by ved Oslofjorden, som sønn av ubemidlede foreldre. Han var en fattiggutt. Likevel falt det ham naturlig å gå gymnaset, på grunn av sitt gode hode. Som 19-åring tok han artium, og etter 16 måneders militær-tjeneste måtte han bestemme seg for hva han skulle bli her i livet. Bjørn Hansen bestemte seg for å dra til Oslo for å studere. Egentlig var han mest interessert i kunst og litteratur, filosofi og meningen med livet, men han valgte å studere økonomi. Dette fordi han alltid hadde vært god i regning og matematikk, men også fordi han hadde en uklar følelse av at han måtte opp og fram her i livet, for ikke å havne i den samme fattigdom om sine foreldre, han ville i hvert fall vekk fra det sure slitet, og om kunst og litteratur, filosofi og meningen med livet ikke sto for ham som det sure slitet, så var det noe for luksusbetont for ham, rett og 17 slett. Kunst og litteratur var ikke studier for ham, det var interesser som man kunne dyrke på fritida, det var ikke midler til å få seg en stilling på, slik som han, med ekte folkelig snusfornuft, så på et studium som. Derfor økonomi.

Men det var to måter å studere økonomi på, man kunne bli siviløkonom (i Bergen) eller man kunne bli sosialøkonom (i Oslo). For Bjørn Hansen måtte det bli sosialøkonomi. Siviløkonomstudiet førte til det private næringsliv, til den sikkert spennende jungelen der, men den sto Bjørn Hansens eget utgangspunkt, hans moral, sosiale intelligens etc., så fjernt at det ikke kom på tale. Av en form for sosial bevissthet valgte han sosialøkonomi, og følgelig også en livsstilling innafor offentlig administrasjon. Han valgte altså å bli Statens tjener, og det av mangel på andre alternativer.

Bjørn Hansen, en tilsynelatende arbeidsom liten samfunnsborger

Andre gang vi møter Bjørn Hansen er i 17. roman. Det er 15 år siden han slapp ut av fengsel for forsikringssvindel. Han bor i Gamlebyen i Oslo og har kuttet all kontakt med mennesker fra fortiden sin.

Fra 17. roman, s. 5/6.

Det er nå atten år siden avsløringen, og rettssaken, men det oppleves som det skulle ha vært i går. Det er femten år siden han slapp ut etter endt soning, og straks gikk under jorda, på Oslo østkant, en tilsynelatende arbeidsom liten samfunnsborger, som hadde det kjennetegn at det ikke var mulig for noen som hadde kjent ham tidligere å oppnå kontakt med ham, og forøvrig ikke hadde noen kontakt med andre heller, utover det arbeidet og omgivelsene krevde av ham. Han har siden kort etter løslatelsen bodd i en liten leilighet i Gamlebyen, som nok skulle trenge til oppussing etter femten år, men som han ikke har somlet seg til å gjøre noe med, selv om han ofte har tenkt at nå skal jeg reise bort på en liten ferie, og i mellomtida skal jeg leie noen folk til å pusse opp denne leiligheten. For kort tid siden avviklet han det firma han hadde drevet i tolv år, og samtidig fylte han 67 år, og ble pensjonist.

Og akkurat nå, når denne beretning begynner, eller fortsetter, om man vil, står han med en elegant liten nyinnkjøpt koffert på en av perrongene til Oslo Sentralstasjon hvor toget til Sørlandsbanen er i ferd med å rulle inn på spor 7. Ombord i dette toget vil den pensjonerte fhv. kemner og fhv. straffange Bjørn Hansen ta plass.

Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen utkommer 20. september 2019.
Her kan du lese første utdrag fra den kommende romanen:

Første utdrag av Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen

Categories: Sak Utdrag