22. desember 2019

Hver søndag i advent deler vi en julefeiring fra en av våre romaner. Denne siste søndagen i advent er vi med når Erlend gjør faren sin fin til jul på Neshov, fra Anne B. Ragdes Berlinerpoplene.

God jul!

Av Anne B. Ragde

Faren satt inne i stua og så på tegnefilmer. Han gikk og stilte seg i døra, lente seg mot dørkarmen, betraktet den gamle mannen.
– Skal du ikke barbere deg?
Faren så opp.
– Nå når du har tenner og alt. Du må se skikkelig ut, tenke på at det bursdagen til Jesus.
Faren så tilbake på skjermen og sa: – Jo, jeg kan vel kanskje … Men det er sånt plunder. De underbuksene jeg fikk var gode.
– Savner du henne?
Han reagerte ikke.
– Hun var ikke spesielt snill mot deg. Bosset deg rundt fra morgen til kveld.
Dette er et usynlig menneske, tenkte han, et usynlig menneske som har gått på jorda i åtti år. Sitter her i nye underbukser til åtteogførti kroner og forsøker å takke for dem. Bambi snurret fortumlet rundt på isen, snart ville de synge When you wish upon a star. Det måtte han for enhver pris unngå å høre i dag, da gråt han alltid i bøtter og spann og ville komme til å skremme vettet av faren.
– Jeg kan hjelpe deg, far. Hjelpe deg med barberingen. Kom så går vi opp på badet.

Han fikk anbrakt ham på en krakk foran servanten og la et håndkle rundt halsen hans, som en smekke, festet med en klype i nakken. Han visste fra rundvasken at det lå en pakke nye barberblader i skapet. Han kastet det gamle og satte et nytt i høvelen. Det fantes ikke barberskum.
– Pleier du å bruke vanlig såpe?
Faren nikket alvorlig og stirret på seg selv i speilet.
– Vent litt.
Han hentet sin egen toalettveske og Chanel-stiften, brukte en vaskeklut og vætet farens ansikt før han gned stiften rundt i skjeggstubbene til skummet lå tett og hvitt. Han forsøkte å ikke tenke så mye mens han gjorde det. Faren satt med lukkede øyne og stiv nakke, høytidsstemt. Han dro høvelen sakte og omhyggelig over det gamle ansiktet, laget hudfargete spor i det skumhvite. Til slutt løftet han håndkleet opp og klappet ansiktet tørt.

– Nå ble du fin. Skikkelig julefin.

– Tusen takk.

– Og når jula ringes inn, skal du få en snaps av meg. Det blir vel bra.

Berlinerpoplene av Anne B. Ragde. Omslag av EXIL design.

Da gamle Anna Neshov en uke før julaften brått får hjerneslag og blir liggende for døden, må hennes tre sønner ta stilling til både sine egne liv og hverandres. Erlend jobber som vindusdekoratør i København, Margido eier et lite begravelsesbyrå, og eldstemann Tor på femtiseks år driver slektsgården på Byneset utenfor Trondheim. Brødrene har ikke hatt kontakt med hverandre på mange år.

Tor er den eneste av de tre som har barn etter seg, datteren Torunn, som han bare har møtt én gang. Nå vil Tor at hun skal komme og se farmoren sin før hun dør.

Berlinerpoplene er en roman om å forsøke å rive over røttene sine, bare for å oppdage at de stikker dypere enn man trodde. Og om plutselig å avdekke røtter man ikke ante fantes.

Categories: Utdrag